Forums Examens Nederlands 2017 Examenforum Nederlands vmbo 2017 Enqu�te: aantal uren nakijkwerk per leerling

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #2049
  Ben Salemans
  Gast

  Enqu�te: hoeveel uren besteed jij aan het nakijken van de centrale vmbo-eindexamens Nederlands?

  Het nakijken van de eindexamens Nederlands van vmbo (havo, vwo) kost veel tijd. Docenten die andere vakken dan Nederlands geven, maar ook veel managers op middelbare scholen, suggereren wel eens dat docenten Nederlands overdrijven als ze het hebben over hun werkdruk en bijvoorbeeld de tijd die de centrale examens van hen vergen. We zouden ons maar wat aanstellen…

  Als de plannen doorgaan, vinden de centrale eindexamens Nederlands volgend jaar, in mei 2018, niet meer aan het begin maar in het midden van de examenweken plaats. Vijf dagen later of na het laatste centrale examen moeten docenten Nederlands al hun examens hebben nagekeken. Dat lijkt me een veel te krappe, ondoenlijke planning. Ik ben nu al 7 dagen, wanneer het maar kan (dag, avond, tot diep in de nacht) bezig met het nakijken van mijn havo- en vwo-eindexamenklassen. Geen minuut is ‘verloren gegaan’ aan vrije tijd of ontspanning. Het is ongelofelijk veel werk. Het verschuiven van de examens Nederlands volgend jaar zal voor mij onoverkomelijke tijdsproblemen opleveren.

  Om de tijdsproblemen te kunnen inschatten (en te bestrijden) zou ik graag van jullie willen weten hoeveel uren jullie in totaal per klas aan het nakijkwerk van de eindexamens Nederlands besteden. Omdat eindexamenklassen qua aantal leerlingen verschillen, is het handig als je bij je totaal aantal nakijkuren ook vermeldt om hoeveel leerlingen het gaat. Ik zou het ook appreci�ren als je dan ook nog even de gemiddelde nakijktijd per leerling wilt berekenen. Dat scheelt mij weer wat rekenwerk.

  Ik ben benieuwd. Geef in een reactie hieronder je uren nakijkwerk op. En schaam je niet als het heel veel, belachelijk veel, uren zijn. Maar als je snel klaar bent met nakijken, moet je dat ook melden. Ik kan op dit moment nog geen cijfers geven, omdat ik mijn havo- en vwo-eindexamenklassen nog niet helemaal heb nagekeken. Ik heb de afgelopen 7 dagen toch al ruim 50 uur (bij een havo-klas van 23 leerlingen) nakijktijd gebruikt. Dat zijn uren naast mijn gewone werkuren als docent Nederlands van mijn resterende klassen havo-4 en vwo-5. Op dit moment denk ik dat ik (inclusief voorbereidingen, het zelf maken van het examen, contacten onderhouden met collega’s en verwante activiteiten) per examenkandidaat zo’n 3 uur – ik sta er zelf ook van te kijken – nakijkwerk heb. Niet 3 uur per klas dus, maar per eindexamenleerling!

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.