Inspiratie en scholing: creatief schrijven

Werkgroep Onderzoek en Didactiek nodigt uit:

Voor wie?Docenten Nederlands die inspiratie op willen doen
Van wie?De werkgroep Onderzoek en Didactiek van Levende Talen Nederlands
Wanneer?Donderdag 9 april 15.15-20.30 (met catering)
Waar?Schoter Lyceum, Haarlem
Waar gaat het over?


1. Een korte presentatie over de rol van creativiteit in de voorstellen voor het onderwijs Nederlands (curriculum.nu)
2. Vier workshops, over creatief schrijven. Je kiest twee van de vier workshops.
Wie geven de workshopsVier leraren, deels leraren-onderzoekers. Anouk ten Peze, Anna van Strien, Annemarie van den Brink, Kila van der Starre.
Gastvrouw op het Schoter is Anouk ten Peze, lerares Nederlands; zij doet onderzoek naar creatief schrijven. 
Programma15.15: inloop met koffie en thee
15.30: welkom, bespreking plannen nieuwe curriculum en de nieuwe rol van creatief schrijven daarin
16.15: pauze, koffie, thee

16:30: workshop: keuze uit deze workshops:
A. Meer leesplezier door creatief schrijven – Annemarie van den Brink
In deze workshop leer je hoe je door de insteek van creatief schrijven te kiezen, het schrijfplezier en het leesplezier van je leerlingen kunt vergroten. Je gaat praktisch aan de slag en maakt kennis met streeppoëzie en schuifgedicht, je pitcht je zeswoordenverhaal en schrijft een observatie vanuit een Billie-kast.  Meer weten?
 
B. Poëzie schrijven aan de hand van straat poëzie – Kila van der Starre
Welke invloed heeft het materiaal van de drager (denk aan muurpoëzie) van een tekst op de betekenis van die tekst? Aan de hand van straatpoëzie ga je in deze workshop aan de slag met het combineren van taal en materialiteit.
Meer weten?

C. Met hen kun je lezen en schrijven – Anna van Strien
Didactiek van creatief schrijven in het literatuurcurriculum. Zelf schrijven is een uitstekend middel om het literatuurcurriculum te verstevigen. Hoe pakken we dat als docenten op een (schrijf)didactisch verantwoorde wijze aan?
Meer weten?

D. Het schrijflab,. Creatief schrijven met 4-havo en 4-vwo – Anouk ten Peze
In de workshop doe je ideeën op voor creatieve schrijfopdrachten die je in alle jaarlagen kunt gebruiken.  Je ervaart in een paar opdrachten je hoe het is om creatief te schrijven op basis van divergent denken.
Meer weten?
18.00: maaltijd
18.45: keuze uit dezelfde vier workshops:
20.15: afsluiting
Zakelijk


Kosten:
125 euro, inclusief catering
Korting LTN leden: 50 euro
Korting studenten lerarenopleidingen: 50 euro
Lid worden: speciale actie: 40 euro (ipv 85); studentenkorting: 15 euro
Aanmelding geschiedt op volgorde van binnenkomst.
InformatieOver programma en lidmaatschap:
Gert Rijlaarsdam

Registreer u in het conferentiesysteem, kies route A of B:
A. Lid van LTN?
Dan zijn uw gegevens al beschikbaar in het systeem, u moet alleen uw wachtwoord checken en veranderen. Volg deze link. Voer het e-mailadres in waarmee u bij Levende Talen bekend bent. U krijgt uw wachtwoord toegezonden op dit mailadres. Daarna kunt u inloggen in het systeem via https://ltn.conference-system.com/login .
NB het is mogelijk dat u geregistreerd staat met een oud emailadres: het systeem herkent u dan niet als lid. Meld me dat dan a.u.b.: g.c.w.rijlaarsdam@uva.nl

B. Geen lid van LTN?
U moet zich dan eerst inschrijven in het systeem. Dat is kosteloos, verplicht u verder tot niets.
Ga naar https://ltn.conference-system.com/start en kies vervolgens ‘New user’. Vult u daar alle velden voorzien met een asterisk in. Als u student bent, kunt u dat hier aangeven, en uw een foto van uw studentkaart indienen.
Vanaf nu zal het systeem u herkennen via uw emailadres en het wachtwoord dat u hebt aangemaakt.

1. Ga naar onze conferentiepagina: https://ltn.conference-system.com/start. Log in met uw emailadres zoals dat in het systeem bekend is (zie hierboven de stappen voor leden en niet-leden). 

2. Als u bent ingelogd, ziet u twee acties: Lidmaatschap, Inspiratiedag Creatief Schrijven. Nu lopen de routes voor leden en niet-leden uiteen: 

ROUTE 1: LIDMAATSCHAP VOOR NIET-LEDEN
Niet leden die lid willen worden kiezen eerst “Registration” onder Lidmaatschap LTN. Niet leden die geen lid willen worden, kiezen route 2; 

ROUTE 2: INSCHRIJVEN VOOR INSPIRATIEDAG
Leden klikken meteen op ‘Registration’ onder Inspiratiedag Creatief Schrijven. 
U kiest dan ten minste twee workshops waaraan u wilt deelnemen. Dan kunnen wij bij de indeling rekening houden met uw voorkeur. 
Klik op ‘Register’ (onderaan het formulier) als u uw keuze hebt gemaakt. Uw inschrijving is dan opgeslagen in het systeem.

BETALEN
U komt dan op de betalingspagina. Betalingen lopen via PayPal, een heel betrouwbaar systeem, dat ons ook de gelegenheid biedt snel retourbetalingen te doen. U ontvangt een betalingsbevestiging via uw email.
NB Mocht het zo zou dat het systeem u niet herkent als lid, en u de korting onterecht niet krijgt toegekend, meld u dit bij g.c.w.rijlaarsdam@uva.nl en wij storten het bedrag van de korting terug op uw rekening.

Speciale actie voor nieuwe leden
Wie geen lid van Levende Talen is, maar lid wil worden, betaalt 115 euro voor lidmaatschap en de Inspiratiedag. Lidmaatschap kost gewoonlijk 85 euro per jaar. Levende Talen biedt daarvoor korting bij congressen en studiedagen, een vakbondslidmaatschap, Levende Talen Magazine (8x per jaar), Levende Talen Tijdschrift (4x per jaar) en nieuwsbrieven en de verschillende talensecties.