Schrijfwedstrijd WF Hermans

Op 1 september 1921 is Willem Frederik Hermans geboren. Om zijn 100ste geboortedag te vieren en stil te staan bij een van de grootste naoorlogse schrijvers die Nederland rijk is, organiseren we een schrijfwedstrijd voor leerlingen vanaf klas 3 van vmbo, havo en vwo. Op deze website is de lesbrief te downloaden. Ook zullen we gedurende de looptijd van de wedstrijd hier steeds updates plaatsen.

NIEUW – Lesbrief bij ‘Ezelsoren’

Om het nog makkelijker te maken voor leraren om het werk van Hermans in de klas te introduceren, hebben we een kant-en-klare extra lesbrief gemaakt bij het verhaal ‘Ezelsoren’. Het verhaal bij deze lesbrief wordt met toestemming van het Willem Frederik Hermans instituut beschikbaar gesteld.

Klik hier om de lesbrief te downloaden

 

 

Lesbrief schrijfwedstrijd

“Wat is een held? Iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest.” Het is een bekend citaat van de schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995). Veel personages in zijn verhalen werden wél gestraft, trouwens ook als ze niet onvoorzichtig waren.

Laat je inspireren door dit, of een ander citaat uit het werk van Hermans om in zijn voetsporen held op het papier te worden, de beste jonge verhalenschrijver van Nederland! Wie het beste, pakkendste, aangrijpendste verhaal schrijft, wint de wedstrijd ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Hermans, georganiseerd door een groot aantal organisaties die het schoolvak Nederlands een warm hart toedragen.

Bij de wedstrijd hoort een lesbrief over het schrijven van verhalen die gratis kan worden gedownload.
Klik hier om de lesbrief te downloaden.

Alle leerlingen vanaf de derde klas van vmbo, havo en vwo kunnen vervolgens meedoen met een wedstrijd. De voorwaarden staan ook in de lesbrief. Voor de winnaar is er een aantrekkelijke prijs die hij of zij op 1 september  2022 overhandigd zal krijgen tijdens een plechtige bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Deze schrijfwedstrijd is mogelijk gemaakt door het Willem Frederik Hermans instituut, Levende Talen Nederlands, Schrijfakademie UU, Scholieren.com, Neerlandistiek en de Taalstaat.