Mooie afsluiting schrijfwedstrijd WF Hermans

Vorige week donderdag 1 september werd het jubileumjaar rond Willem Frederik Hermans officieel afgesloten in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Tijdens een feestelijke bijeenkomst nam Z.M. Koning Willem-Alexander het laatste deel van de Volledige Werken van Hermans in ontvangst. De aanwezigen hoorden lofredes van schrijvers Heleen Debruyne en Peter Buwalda, al zei de laatste dat het niet alleen een lofrede was. Hermans zelf ging een beetje kritiek immers ook niet uit de weg. Ook werden de winnaars van de schrijfwedstrijd bekendgemaakt.

De prijswinnende leerlingen waren uitgenodigd om met hun gezin aanwezig te zijn. Zij wisten echter nog niet welke prijs zij hadden gewonnen. Juryvoorzitter Jacqueline Bel maakte vervolgens bekend wie de eerste, tweede, derde prijs had gewonnen. De leerlingen kregen een mooie geldprijs van het Willem Frederik Hermans instituut, een prachtige bos bloemen en uiteraard een oorverdovend applaus. De winnende verhalen zijn gepubliceerd op neerlandistiek.nl

Eerste plaats
Shin Nguyen (leerling Stedelijk College Eindhoven). Lees het verhaal ‘De brug’

Tweede plaats
Marinde Molenaar (leerling Portus Groene Hart te Barendrecht). Lees het verhaal ‘Onder duiven’

Derde plaats
Irem Afacan (leerling het Baken Trinitas Gymnasium Almere). Lees het verhaal ‘Foto’s en vroomheid’

(v.l.n.r. Irem, Marinde, Shin)

(v.l.n.r., juryvoorzitter Jacqueline Bel, Shin, Irem, Z.M. Koning Willem-Alexander, Marinde)

De schrijfwedstrijd was een groot succes. De lesbrief is bijna 1000 keer gedownload en we zagen vele mooie inzendingen binnenkomen. We kunnen dus wel stellen dat een nieuwe generatie leerlingen (opnieuw) heeft kennisgemaakt met het werk van Hermans. Wij danken de organisaties die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze schrijfwedstrijd. En uiteraard bedanken wij de leraren en leerlingen die met zoveel enthousiasme hebben gewerkt aan deze creatieve schrijfwedstrijd.

De beide lesbrieven blijven te downloaden van de website (klik hier). Mocht je komend jaar met je klas aan de slag willen met creatief schrijven en het werk van Hermans, download dan zeker de lesbrieven.