Vertaalwedstrijd ‘Telescope’ van Nobelprijswinnaar Louise Glück

Op 10 december wordt aan de Amerikaanse dichter Louise Glück (New York, 22 april 1943) de Nobelprijs voor Literatuur 2020 uitgereikt. Zij is een van de meest vooraanstaande dichters van de VS, maar er zijn pas enkele gedichten van haar in het Nederlands vertaald. Nederlandse middelbare scholieren gaan hier verandering in brengen!

De lerarenverenigingen Levende Talen Nederlands & Engels schrijven namelijk een vertaalwedstrijd uit, speciaal voor middelbare scholieren. Dus, docenten Nederlands en Engels, het is tijd om literair en creatief met je leerlingen aan het werk te gaan.

Aanvulling op 4-11: deze wedstrijd staat ook open voor scholieren uit België.

We hebben gekozen voor het gedicht ‘Telescope‘ (uit haar bundel Averno uit 2006). Om enigszins voorbereid aan het vertalen van dit gedicht te beginnen, hebben literatuurwetenschappers Jeroen Dera en Kila van der Starre een introductieopdracht gemaakt. Deze opdracht, inclusief de tekst van ‘Telescope’, is hier te downloaden.

Vanaf 1 november tot 10 december is het mogelijk om vertalingen in te sturen via het formulier.

Ga naar het formulier en stuur de vertaling in

Docenten die complete klassen vertalingen laten maken, vragen we om samen met hun leerlingen de beste drie vertalingen per klas te kiezen. Alle inzendingen worden door een deskundige jury beoordeeld. De jury bestaat uit:

  • Thomas Möhlmann
  • Lies Van Gasse
  • Robert Dorsman

Voor de beste vertaler van ‘Telescope’ is een geldprijs van € 200,- beschikbaar en beide poëzie-doe-boeken in de reeks Woorden temmen. De winnende vertaling zal uiteraard gepubliceerd worden, onder andere op scholieren.com. Daarnaast winnen de beste inzenders een poëzieworkshop van een prominent poëzievertaler (aangeboden door Poetry International) en zal de winnaar geïnterviewd worden door scholieren.com. Ook voor de schrijvers van de gedichten die net niet gewonnen hebben, zal er een prijs zijn.

Aan deze vertaalwedstrijd wordt meegewerkt door:

Levende Talen Nederlands
Levende Talen Nederlands
sectie Engels van Levende Talen
sectie Engels van Levende Talen
Turing Foundation
Turing Foundation
Poetry International
Poetry International
scholieren.com
scholieren.com

En Kila van der Starre en Jeroen Dera